Over Jan Rigterink

Over Jan Rigterink

Oprichters st J Rigterinkfonds

Oprichter Jan Rigterink is geboren op 20 juni 1883 te Oosterhesselen en overleden 14 februari 1950.
Gehuwd met Geessiena Anna Mensingh geboren op 1 februari 1886 te Zwinderen en overleden op 15 oktober 1947.

Jan Rigterink was ontginner en landeigenaar. Het huwelijk van Jan en Sienna blijft kinderloos.

Betekenis voor Zwinderen

Voor de gemeenschap in Zwinderen hebben de Rigterinks ongetwijfeld veel betekend. In de dertiger jaren legde Jan Rigterink op land van zijn vrouw aan de Toldijk een bos aan. Midden in het bos liet hij een mooie ijsbaan aanleggen. Dit is thans het huidige openluchtzwembad “Bosbad”. Een kleine herinnering aan de ijsbaan is nog gelegen in de vorm van een vierkante vijver grenzend aan het speelveld van het zwembad. Bij de aanleg van de ijsbaan is indertijd een prachtig houten gebouw geplaatst waar warme dranken en hapjes te verkrijgen waren.

Tevens werd in het bos een volière ingericht waar onder andere pauwen gehouden werden. Het houten gebouw is later na de grote brand in Zwinderen op 2e paasdag 1943, waarbij café Mensingh verloren ging, verplaatst naar de dorpskern om daar weer te dienen als café.

Jan Rigterink heeft in het bos wandelpaden aangelegd en een kleine vijver laten graven. Bij het graven van de vijver kwam een enorme zwerfkei bloot en die heeft Jan op enige meters van de vijver laten neerleggen, maar wel zo, dat er juist ruimte voor een paar graven ontstond. Deze steen is nu prominent aanwezig onder de boog.

De graven in het bos

graf J Rigterink

Jan Rigterink vroeg aan het gemeentebestuur van Oosterhesselen om toestemming voor het inrichten van een begraafplaats voor hem en zijn vrouw in het bos tussen de vijver en de zwerfkei.

Dankzij de medewerking van vooral wethouder Draaijers kreeg hij daar ook toestemming voor. Dit is de reden dat dit unieke graf met bijbehorend monument gelegen is midden het bos.

Het graf is nu in onderhoud van de Stichting JanRigterinkfonds.

De villa in Zwinderen

Samen bouwen Jan en Sienna nog voor hun huwelijk in 1912 een “heeren behuizing met boerderij”. Het pand kreeg al gauw de naam “villa Rigterink” en is gelegen aan de Verlengde Hoogeveense vaart nabij de brug.

Het huis werd gebruikt als kantoor voor landbouw en verveningsactiviteiten. Na de dood van Jan Rigterink is de villa verkocht. Het huis is tegenwoordig opgesplitst in twee woningen waarbij de gevel nog steeds in originele staat is.